Uw eerste afspraak:

Tijdens de eerste afspraak bij de mondhygiëniste vindt er een intake plaats. De intake duurt ongeveer 60 minuten en bestaat uit:

  • Het afnemen van een medische anamnese
  • Het mondonderzoek
  • Het maken van een mondstatus (pocket- parodontiumstatus, indien nodig.)
  • Beoordelen van eventuele röntgenfoto’s
  • Bespreken behandelplan
  • Instructie mondhygiëne

Naar aanleiding van het mondonderzoek worden de resultaten, uw wensen, het behandelplan en de daarbij behorende kosten met u besproken.

Eventuele vervolgbehandelingen zijn afhankelijk van de gezondheid van uw tandvlees, hoeveelheid tandsteen, plaque en aanslag.

Indien nodig krijgt u aanvullend voorlichtingsmateriaal mee naar huis.

 

Nadat een behandelplan is opgesteld en met u besproken is, kunnen een of meerdere van de volgende behandelingen worden opgestart:

 

Voorlichting en preventie:

Er wordt uitgebreid uitleg gegeven over het ontstaan van de probleemgebieden en de mogelijke behandelingen en consequenties daarvan. U krijgt instructie over hoe u het best uw mond kunt verzorgen.

 

Tandsteenverwijdering:

Tandsteen kan zowel boven als onder het tandvlees ontstaan. Tandsteen is verharde tandplak. Tandsteen kan worden verwijderd door middel van ultrasoon instrumentarium en/of met handinstrumentarium. Eventueel aanwezige aanslag kan worden weg gepolijst.

 

Parodontale behandeling:

Wanneer de mondhygiëne onvoldoende is (geweest), kan het tandvlees zodanig zijn ontstoken dat ook het steunweefsel dat zich onder het tandvlees bevindt, is aangedaan. Behandeling bestaat dan uit het schoonmaken van de tandoppervlakken onder het tandvlees gecombineerd met instructie mondhygiëne.

 

Slechte adem of halitose:

Iemand met halitose ruikt altijd uit zijn mond, anders dan iemand die tijdelijk uit de mond ruikt na het eten van gekruid voedsel of het drinken van alcohol. Halitose is geen zeldzaam verschijnsel, maar komt voor bij ongeveer 1 op de 7 mensen. Slechte adem gaat niet vanzelf over. Wel is het in de meeste gevallen eenvoudig te verhelpen.