Behandeling van kinderen:
 

Een kindergebit vraagt om speciale aandacht. Het is heel belangrijk om kinderen en hun ouders al in een vroeg stadium te wijzen op het belang van het goed onderhouden van het gebit en hen daarbij te helpen. Vooral in de mondzorg is bewezen dat preventie op jonge leeftijd gebitsproblemen op latere leeftijd kan voorkomen.

Een melkgebit dient vanaf het 1e tandje goed te worden onderhouden. Belemmering van het melkgebit, bijvoorbeeld door cariës (gaatjes), kan de ontwikkeling van het blijvend gebit ernstig beschadigen.

Er wordt wel gedacht dat een melkgebit niet zo belangrijk is omdat er toch nog een nieuw gebit volgt. Maar het melkgebit is juist heel belangrijk voor een kind. Dankzij de eerste tandjes leert een kind verstaanbaar praten en is het in staat zijn voeding goed fijn te kauwen. Daarbij houdt het melkgebit de weg vrij voor het goed doorkomen van het blijvend gebit. U kunt uw kind gerust meenemen naar uw nazorg-behandelingen bij de mondhygiënist. Zo kan uw kind alvast wennen aan de grote stoel en de mondhygiënist. Uw kind kan gewoon rondlopen en meekijken en als het zelf wil kunnen we ook even in de mond van uw kindje kijken. Dit vindt vooral spelenderwijs plaats, met een spiegeltje kunnen we samen tandjes kijken en tandjes tellen. Het kind hoeft niet in de stoel te gaan liggen als het dat nog niet wil, het mag ook bij u op schoot, of gewoon staan.

Vervolgens kunnen we passend advies geven over het poetsen, het voorkomen gaatjes, tanderosie, afwijkende mondgewoonten en voedingsgewoonten.

Indien er toch een gaatje is ontstaan kan dit door vroegtijdige opsporing al in het beginstadium behandeld worden. Dit zal voor uw kind minder belastend zijn dan behandeling van een groter gaatje of uitgebreid tandbederf in een later stadium.

Een belangrijke preventieve maatregel die we bij pas doorgekomen blijvende kiezen kunnen uitvoeren is het sealen. Hierbij wordt een hard doorzichtig laagje kunststof in de diepe groeven aangebracht (zonder boren) zodat deze beter beschermd zijn tegen gaatjes.